Despre noi

Povestea noastră

Nepsis Marea Britanie și Irlanda

Filiala britanica a Federatiei Fraternitatilor NEPSIS s-a constituit la data de 28 februarie 2010 la inițiativa Î.P.S. Părintelui nostru Mitropolit Iosif. Ea face parte din Frația Nepsis Arhiepiscopie, una din cele trei filiale ale Federatiei Nepsis din Mitropolia Ortodoxă Româna a Europei Occidentale si Meridionale.

NEPSIS s-a format in 1999 sub titulatura de Asociatia tinerilor din Mitropolia Ortodoxa Româna a Europei Occidentale si Meridionale. Între 6 si 8 noiembrie 2009 a avut loc la Catedrala Mitropolitana de la Paris, în prezența tuturor episcopilor din Mitropolie, Congresul aniversar NEPSIS. În acesti aproape de 20 ani s-au înfiintat fraternitațile NEPSIS din eparhiile Italiei, Spaniei si Portugaliei, drept pentru care NEPSIS s-a transformat într-o federație formata din: NESPIS Arhiepiscopie, NEPSIS Italia si NEPSIS Spania si Portugalia. În cadrul NEPSIS Arhiepiscopie exista deja filiale în Franta, Belgia si Irlanda.

Numele Federației Nepsis provine dintr-un cuvânt grec care înseamna trezvie, . Alegerea acestui nume voia sa sublinieze scopul asociației: acela de a păstra aprinsă flacara credinței noastre sau de a trezi aceasta credintă printre cei tineri sau chiar cei mai putin tineri.

Acest scop poate fi atins prin crearea unui cadru de discuții despre viața crestină în Ortodoxie, prin împartasirea credinței si a modalitătilor de a o trai. Cunoscându-ne, împartașindu-ne opiniile unii altora, ne descoperim pe noi însine si diversitatea pe care Dumnezeu ne-a oferit-o si, încercând să înțelegem aceasta diversitate, descoperim punctul de convergentă: Dumnezeu Insuși.

Nepsis Scoția

Istoric

Filiala Nepsis de pe meleagurile scoțiene a aparut ca urmare a activităților organizate de tinerii ortodocși romani din zonele Glasgow, Edinburgh si Aberdeen.

Începutul acestei filii dateaza din anii 2011-2012, când tinerii impreuna cu Parintele Marcel Oprișan, parohul parohiei “Întâmpinarea Domnului” din Glasgow organizau întâlniri, concerte de colinde, pelerinaje cât si discuții pe teme de credință.

Binecuvantarea

Pe data de 22 Septembrie 2018, odata cu organizarea sarbatoririi a 5 ani de la înfiintarea Parohiei “Acoperămantul Maicii Domnului și Sfântul Siluan Athonitul”, Preston, Î.P.S. Părinte Mitropolit Iosif a aprobat înființarea asociației Nepsis Scoția, ca filie a Asociației Nepsis UK și Irlanda.

Congresul Nepsis

Activitatile tinerilor ortocosi din Scoția au fost incununate in anul 2018  intre 5-7 Octombrie când a avut loc pentru prima dată in Scoția Congresul Nepsis UK si Irlanda. Acest congres a fost organizat cu sprijinul Parohie “Întâmpinarea Domnului” din Glasgow și l-a avut ca invitat pe Prea Sfintitul Ignatie, Episcopul Husilor. Tema conferintei a fost: „Tânărul ortodox între (realul) Brexit și (imposibilul) Hristexit”.

Conferinta a fost comunicata in limba romana cu traduceri oferite pentru participantii nevorbitori de limba romana. Acest eveniment a reunit mai mult de 50 de tineri ortodocși din Marea Britanie, dar si din alte țări: Irlanda, Franța, Germania și Romania.

Activitățile au durat 3 zile, începând cu o excursie pe meleagurile scoțiene din zona Loch Lomod, Loch Tay, Crieff si Dunkled Cathedral si terminand cu Sfanta Liturghie Arhiereasca de Duminică. Mai multe informații cât si galerii de foto pot fi gasite in secția Congres Nepsis 2018.